Bi


 

Biodling i Österskär


Biodlarsäsongen har äntligen kommit igång och även risken för svärmning. ÖBIOF kontaktar flertalet villaägareföreningar i kommunen i förhoppning att de kan sprida information om vart man vänder sig om man får besök av bisvärm.Tycker ni att era körsbär har blivit större? Eller att era äpplen är rundare och finare än vanligt? Då kan det vara så att ni haft regelbundna besök av våra pollinerare, våra insekter som är bland världens viktigaste djur och som ingen av oss kan leva utan.


Faktum är att honungsbiet är ett av våra allra äldsta husdjur. Redan för 6–7 tusen år sedan lär man ha börjat med biodling i Mellanöstern. Biodling har nu blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren, inte minst med tanke på att vi mer och mer uppmärksammat hur oerhört viktiga bina är för vår växtlighet och för vår matproduktion.


Dessvärre har växtgifter och andra ingrepp i naturen en negativ påverkan på deras naturliga habitat men det uppmärksammas nu mer och mer. I Österskär är vi nu inte mindre än sju familjer som har bikupor i våra trädgårdar och som är medlemmar i Österåkers biodlarförening, och intresset verkar bara öka.

Våra bin samlar nektar och pollen och under sitt idoga och hårda arbete ute i naturen ser de till att blommorna och träden i våra trädgårdar mår bra och utvecklas på ett positivt och naturligt sätt. Tack vara våra bin, så får vi också möjlighet att skörda fantastiskt fin honung. Vad kan var godare än ekologisk, gyllengul, flytande honung till yoghurt och müsli på morgonen! Eller tänk er jordgubbar och vispgrädde med honung en varm sommardag!


I perioden Juni-Augusti är det skördetid, och då kommer det att gå att köpa nyslungad honung hos flera av föreningens medlemmar. Vi återkommer med mer detaljer om det. Det kan ju vara extra roligt, med tanke på att råmaterialet till honungen faktiskt kommer från allas våra trädgårdar. Vi biodlare är särskilt glada över den vall av ängsblommor som etablerats vid Lindholmsviken. Den är inte bara vacker, men har också uppskattats otroligt mycket av bin och andra insekter.


För er som är intresserade av att veta mer om biodling, så finns det en visningskupa vid Länsmansgården, och Österåkers Biodlarförening är också i färd med att etablera en föreningsbigård vid Österåkers Kyrka, med stöd av kommunen. Österåkers Biodlarförening är medlem av Sveriges Biodlares Riksförbund och den honung som produceras i området har testats och fått godkännande för sin höga kvalitét. Så tänk på det nästa gång ni ser ett litet hårt arbetande bi i era trädgårdar – de är helt livsviktiga för oss människor och de ger oss både vacker natur och fin honung.